Vinkkejä valokuvaukseen?

Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 660 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Admirer avatar Admirer 5 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #221892
   avatar
  Nimetön

  Valokuvausvinkit olisivat tosiaan tervetulleita, ja ihan erityisesti kaipailisin neuvoa kiiltävien materiaalien kuvaukseen liittyen.

  Muutaman kerran olen yrittänyt saada aikaiseksi joitakin räpsyjä mutta lateksi on osoittautunut aika hankalaksi kuvattavaksi ja kuvista onnistuu säällisesti valitettavan pieni osuus. Kiiltoa on liian vähän tai epätasaisesti, tausta varastaa huomion, hyviä kuvakulmia ei löydy, kumihanskat on kurtussa… Aina jokin menee pieleen 😀

  Te jotka saatte joskus tai jopa useimmiten otettua onnistuneita kuvia, mikä on salaisuutenne? Millaista kameraa käytätte, millaisessa valaistuksessa kuvaatte, teettekö asuille jotain erityistä etukäteen?

  Kameravinkkejä kaipailisin myöskin, mun pokkari alkaa olla turhan reippaasti viime vuosikymmenen puolelta… 😳

  0
  #221894
  Murunda avatar
  Murunda
  Osallistuja

  Ei pidä olla liian ranttu kuvien suhteen. Yleensä kuvat on parempia mitä kuvaaja ajatteleekaan. Tietysti on olemassa poikkeuksia mutta harrastajan ei tarvi saadakkaan studiotason kuvia. sehän se monesti kuvissa mukavaa onkin kun ne on ottanut tavalliset ihmiset eikä ammattilaiset rahaa ansaitakseen. Eikä hyvä kamera yksin ole tie hyviin kuviin. Vaatimattomallakin kameralla saa hyviä kuvia kun miettii mitä kuvaa ja miten. Kannattaa katsoa paljon toisten kuvia, miettiä mikä niissä on onnistunutta ja kuvata itsekkin paljon.

  0
  #221895
   avatar
  Nimetön

  Valokuvaaminen on sen verta kokemusta vaativa homma, ettei sen salat ihan hetkessä tule selväksi. Voin antaa tähän nyt parit vinkit näin netin yli mutta parhaiten näitä oppii vain harjoittelemalla jonkun opastuksella lähtien ihan perusasioista. Monimutkaisia ne asiat ei ole mutta niissä on omat pienet jipponsa, mitkä yleensä alkuun aiheuttaa ongelmia. Mä oon tossa järjestäny muutaman kerran valokuvauksen opetusta kinkyille, että täytyy kattoa, jos tässä kerkeisi järjestää taas jossain vaiheessa.

  Tässä sitten ihan tuohon alkuperäiseen kysymykseesi pikaisia ohjeita:
  1. Ennen kuin otat ensimmäistäkään kuvaa, niin siivoa kuvausalue! 😀 Helppo periaate siivoamiseen on se, että ajattele sitä kuvaa puhtaana tauluna, lisäät vain mitä tarttee, ei mitään muuta.
  2. Aina kun kuvia alkaa ottamaan, niin tee (edes pieni ja pikainen) suunnitelma syntyvästä kuvasta mielessäsi ja hahmottele jo etukäteen asioiden paikat. On helpompi hahmotella ne etukäteen kuin itse tilanteessa.
  3. Kuvakulmat aiheuttaa varmasti eniten ongelmia alkuun mutta kannattaa aloittaa alussa ihan puhtaasti kokeilemalla ns. perinteisiä suoria potrettikuvakulmia ilman mitään ihmeellisempiä kikkailuja.
  4. Muista tarkennus! Ihmisiä kuvatessa kannattaa aina tarkentaa silmiin, koska se on yleensä asia joka kiinnittää ihmisen huomion eli tarkennuksen varmistus ennen kuvan ottoa.

  Valaistus itsessään on pelkästään useamman luennon mittainen asia mutta kotikäytössä ja pelkästään omien kinkykuvien parantamiseksi pääsee muutamilla helpoilla asioilla. Tässä muutama asia niihin liittyen:

  1. kaikista yksinkertaisin asia on ensinnä ihna puhtaasti valon määrä, koska sitä tarvitaan paljon. Erityisesti tehokkaat lukulamput on hyviä apuvälineitä ja sen lisäksi huoneiston muut kattovalot eli valoa kansalle!
  2. Suurin syy ns. huonoihin kuviin tulee kameran omasta salamasta. Se on kaikista pahin kuvan pilaaja ja erityisesti kiiltävien materiaalien kanssa. Pokkarikameroissa aivan erityisesti se kannattaa unohtaa lähes kokokaan. Tarkoittaa siis sitä, että säädä kameran asetuksista salama pois päältä.
  3. Yksinkertaisin tapa saada valaistuksesta mielenkiintoisempi sekä paremmin kiillon esiin tuova tapa on siirtää valonlähde kohteen sivulle viistoon suhteessa kuvaajaan. Tämä nostaa kiillon pintaan kaarevista pinnoista, joita ihmisissä luonnostaan on. Muutenkin valo kannattaa lähes aina osoittaa tulemaan kohdetta kohti viistosta esim. 45 astetta suhteessa kuvaajaan.

  Tässä nyt pikaisesti ohjeita, että jos kiinnostaa tarkemmin saada infoa, niin pistä yksäriä niin voin selventää sen kautta helpommin.

  0
  #221896
  Admirer avatar
  Admirer
  Osallistuja

  Sitten yksi ainakin omasta mielestäni hyvä tehokeino on syväterävyydellä leikkiminen mutta se vaati melkeinpä järkkärin jotta homma on hallittua.

  Vähän polttoväliä optiikkaan, aukko isolle ja focusointi juuri haluttuun kohteenseen.
  Näin kikkailemalla saa esille juuri sen mitä halutaan esitellä ja muu osa kuvasta jää sumeaksi.

  Ja aina täytyy pitää mielessä, että valokuvaaminen on valon vangitsemista.
  Vaikka kuvattava kohde olisi kuinka säteilevä tahansa niin valoa se ei säteile. Kohde on siis jollain konstilla valaistava että siitä saa kuvan. Mutta siitähän edellä olikin jo asiantutijan neuvoja.
  Vaatimattomalla peruskamerallakin saa kohtuullisia kuvia jos valaisu on kunnossa mutta edes huippukamera ei saa hyvää kuvaa jos valaisu mättää.

  0
  #221916
   avatar
  Nimetön

  Kiitos paljon, eiköhän noilla vinkeillä pääse jo hyvään alkuun!

  Kuvausalueen tyhjennys ja riittävän valaistuksen tärkeys tuntuvat kovin ilmeisiltä asioilta kun ne tuosta näytöltä luki, eivät vaan oikein tulleet kameran takana mieleenkään… Jännä 😳
  Ensi kerralla voisikin räpsiä jo vähän fiksummin, kenties jopa miettiä ensin ja pukea vasta sitten…

  Eihän tavoitteena tosiaan studiotason kuvat olekaan näin omaksi iloksi kuvaillessa, mutta onnistuneita amatööriräpsyjä on usein hauska katsella jälkeenkinpäin.

  Pitääkin kokeilla ensin mitä tuolla vanhalla nikonilla saisi aikaan hyviä neuvoja seuraamalla, ja sitten vasta miettiä pärjäisikö sillä kuitenkin vielä jonkin aikaa…

  0
  #221922
  Murunda avatar
  Murunda
  Osallistuja

  Tuota valaistusta varmaan pitää miettiä itsekkin kun yleensä otan harrastuskuvat ulkona niin valoa riittää. Mutta yhden kaverin kanssa nyt vasta juttelin kuvausasioista, niin hän otti myös tämän lisävalon tarpeen esille. Varsinkin vastavalokuvaamisessa saa näyttäviä kuvia mutta silloin juuri tarvitaan lisävaloa joko salamalla tai vielä paremmin heijastimilla. Kieltämättä tuli siinä mieleen että miten näillä heijastimilla saisi kumiasun kiiltämään?

  Itse hankin järkkärin pelkästään nopeuden vuoksi. Mutta kieltämättä ruokahalu kasvaa ja on tullut hankittua jo parempaa optiikkaakin. Voipa olla että tuo salamakin vielä joutuu ostoslistalle.

  0
  #221926
  johnfinnish avatar
  johnfinnish
  Osallistuja

  Fiksut neuvot tuli jo. Mutta jokaiselle kotikinkylle ja -kuvaajalle voisi muutamat ideat ja omia visuaalisia mietteitä vielä antaa pokkari/zoom-kameralle.

  – Tosiaan yksinkertaistaa taustan ja kaiken "hälinän" kuvasta. Avittaa myös intimiteetti puolta, koska kaikki emme halua olla tunnistettavissa edes ympäristöstä. Kumi voi olla periaatteessa black&white-materiaalinakin niin hieno just kiiltonsa ja muotojen paljastajana. Taustalle ei tarvitse välttämättä mitään jotta kuvasta tulisi hieno. Tottakai isännän aku ankat, viikon tiskit ja talon kissat saavat kuvissa myös olla jos siltä tuntuu (valokuvaajan vapaus).

  – Kokeilumielistä on porukka niin yksinkertaisen "kotistudion" viritteliminen auttaa. Eli vaikka sohvasta tai sängystä kehittelee semmoisen. Latex/pvc-lakanaa sängylle, remmit päätyyn 😈 ja muuta pientä teaseria oman maun mukaan!

  – Jos on halogeenivalo (työvalo, säädeltävä jalkalamppu) niin asettaa viistosti kuvattavaa kohteeseen kameran puolelle. Tällä alkaa latex kiiltämään ja lämminkin saattaa tulla. Hehkulampuilla tulee lämmin kellertävä kuva ja niiden teho ei riitä useasti sisäkuvaukseen muutoinkaan. Heijastimen voi foliosta tai valkoisesta paperista tehdä toiselle puolelle varjokohtia buustaamaan. Valoa saa olla riittämiin ja sisätioissa sitä ei ole tarpeeksi normaalisti!! Mutta suora salama tosiaan kannattaa unohtaa.

  – Kinkyily on välinelaji niin teline pitää olla… eikun kameranjalka. Valotukset ovat sisätiloissa suht’ pitkiä. Halpis 20-30e kiinalainen riittää vielä pokkarille tai zoom-kameralle – aluksi!

  – Lounly kuminainen/mies. Esim. Canonilla ainakin oli simppeleitä ohjelmia pc:lle jo hieman parempien pokkareiden mukana. Kamera (jatko)usb:lla pc:en kiinni. Näin pc:n voi orjuuttaa napsimaan timerilla tietyin väliajoin, tietyn määrän tai muut säädöt tehdä tietokoneen näytöltä. Helpottaa hommaa kumikäsineissä, suupallokaan ei ole esteenä ja kuvausalankin näkee suurelta ruudulta. Homma pyörimään ja kömpii kuvatavaksi.

  – Pieni kuvankäsittely auttaa esim. valotukseen taikka rajaukseen. Kameran mukana tullut riittää kun sitä opettelee käyttämään.

  – Mutta voi sanoa että yksin on melkoisia sessioita ainakin kokokumeissa ja voittaja olo on kun muutamat hyvät kuvat saa! 🙂 Aina tahtoo jotain olla pielessä kun yksin tuhertaa. Käsineet on kiertynyt, lakanat on pois paikoiltaan, hupun silmänreiät on vinossa, parhaat kuvakulmat jäävät käyttämättä, kuvassa on vasta temmeltämässä paikoilleen, focus pielessä, jne. On normaalia ja lannistua ei saa! Helpoin tapa nostaa kuvien tasoa on luopua selfieistä ja hankkia kuvauspartneri kameran taakse.

  Harmi ettei muutamien palstalaisten kanssa kuvaukset toteutunut. Olisi mageita kuvia tullut! 8) Järkkäri ja kanniskeltava studiokalusto löytyy. Sopivan seuralaisen kanssa voisi toteuttaakin…

  0
  #222570
  Admirer avatar
  Admirer
  Osallistuja

  "mimi" wrote: eiköhän noilla vinkeillä pääse jo hyvään alkuun!

  Oletkos mimi saanut valoa vangittua?

  Jännityksen vallassa odottelemme josko saisimme nähdä joitain otoksia vaikka tuolla kuvaosiossa. 😉

  0
Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.